Thursday, 14 December 2006
wathcing windows
Se spune că “ochii sunt oglinda sufletului”… Aşa cum instinctiv privesc în ochii unei persoane pe care de abia am cunoscut-o, la fel reacţionez uitându-mă pentru întâia oară la fereastra unei case. Acest moment incipient învăluit în aura magică a necunoscutului, conferă sens întregului, care încet, încet capătă contur. Fereastra reprezintă chintesenţa personalităţii casei, elementul de legătura dintre noi şi acel univers misterios, prin prisma căruia privim şi suntem priviţi.
Căutând subiecte demne de imortalizat, în acelaşi timp animat de dorinţa de a asigura perenitate acestor valori tradiţionale, în special caselor de vaiog, a căror frumuseţe efemeră trebuie să fie conservată pentru generaţiile viitoare, mi-am îndreptat atenţia spre localităţile Firiza şi Blidari din zona Băii Mari. Printre motivele care au determinat alegerea acestor locaţii, starea generală a caselor de vaiog ocupă un loc fruntaş, mai ales că elementul tradiţional aici nu a fost încă alterat de modernitate.
Momentul temporal ales se situează fie la apusul, fie la răsăritul soarelui sau pe vreme înnorata pentru a preveni umbrele puternice provocate de acoperişurile foarte joase a caselor de vaiog. Pentru a avea acces la locaţia care urmează să fie fotografiată, în primul rând trebuie abordaţi cu respect proprietarii acestor case. De asemenea, pentru posesorii de aparate digitale, este indicat sa arătaţi pe LCD pozele realizate cu această ocazie, pentru a sugera buna credinţă. Cu o astfel de atitudine s-ar putea să vi se ofere mai mult decât ceea ce a-ţi cerut, şi să vi se dezvăluie “secretele ascunse” ale gospodăriei.
În fotografiile realizate, am incercat să creez un loc meditativ, un spaţiu real transformat în abstract, o lume intimă, să generez o atmosferă unde coloritul şi liniile să se materializeze într-un joc ce implică forme, echilibru, adâncime, fără prea multe elemente compoziţionale deranjante. Am surprins imagini simple, minimaliste, apropiate de neoplasticism.
Fotografiile au fost realizate cu un aparat foto DSLR Olympus E500 şi am folosit diferite obiective: obiectivul standard 40-150 mm, obiectivul cu distanţă focală fixă de 35 mm, care conferă un contrast foarte plăcut, şi un obiectiv sigma de 30 mm f 1.4, utilizată pentru o profunzime mai mică. Aparatul a fost setat pe programul - prioritate de diafragmă, cu diafragma deschisă, ceea ce mi-a permis să folosesc timpi reduşi de expunere, majoritatea pozelor fiind făcute din mâna, fără ajutorul trepiedului. Pentru fotografiile făcute în domeniul tele, am folosit un trepied manfrotto şi telecomanda aparatului pentru a reduce la maxim trepidaţiile.
Am o predilecţie pentru subexpunere, în situaţia în care mi se permite fac o compensare a expunerii cu – 0.3 -0.7, în funcţie de luminozitate , ceea ce conferă o atmosferă mai intunecată, mai severă majoritaţii fotografilor. Fotografiile au fost realizate în modul RAW, ulterior prelucrate cu ajutorul calculatorului. Am reglat contrastul, luminozitatea şi saturaţia oferind un colorit mult mai viu. Am modificat formatul şi perspectiva în funcţie de subiect, pentru a oferi compoziţii cît mai interesante.
photomagazine. nr.27, septembrie 2007
Labels:
works on paper
Thursday, 23 November 2006
Subscribe to:
Posts (Atom)